האדריכל הגרמני Gottfried Böhm, זוכה פריצקר (1986), נפטר בגיל 101, משאיר אחריו מונומנטים ברוטליסטיים מפוסלים, של כנסיות בפרט, בגרמניה שלאחר המלחמה שמנסה לבנות את עצמה מחדש.

 

 

פסגות בטון מגובבות גבוה מעל העיירה הגרמנית ההיסטורית Neviges בצפון-מערב גרמניה, זוהי Mariendom (או בשמה Wallfahrtsdom), אחת הכנסיות המוזרות ביותר במאה ה-20 – הר בטון משונן ומיסטי, מנוקב בחלונות מרובעים זעירים. היא פרי עבודתו של Gottfried Böhm, שמת בגיל 101 (ינואר 1920 – יוני 2021). הוא השאיר אחריו יותר מ-60 כנסיות ברחבי גרמניה, כמו גם מבני ציבור אחרים, בסגנונו האקספרסיוניסטי הייחודי, המעידה על הכשרתו כפסל. הוא קיפל, גילף סותת, חצב ופיסל מסות עצומות של בטון, כגושים טקטוניים עצומים ומלאי הוד.
הוא בחר להתעלם מהנחיית התחרות למקם את הכנסייה קרוב לתחנת הרכבת של העיירה והציב, במהלך חכם, את הגוש המונומנטלי שלו בחלק הגבוה ביותר של האתר. בכך, הוא יצר מסלול צעדה במעלה המדרון, גורם לצליינים לטפס כדי להגיע לכנסייה הנישאת מעל. לאורך השביל המעוקל אליה, קמו מנזר, גן ילדים, בית אבות ואכסניה לצליינים, נוצר מיני כפר למרגלות הכנסייה.
בפנים, המבקרים מועברים לממלכה אחרת. קירות דמויי צוק מתנשאים לכיוון פסגה מקומרת, שבה שקעים קטנים בבטון מכניסים אלומות אור צרות לתוך חלל גדול מספיק ל-8,000 מתפללים – מה שהופך אותה לכנסייה השנייה בגודלה מצפון לאלפים.
קומות של מרפסות מספקות נופים דרמטיים, בין היתר של העיירה מימי הביניים, זה מרגיש כמו להיות בחלל החיצון.

 

 

 

הוא נולד באופנבאך-אם-מיין, ליד פרנקפורט והלך בדרכם של אביו וסבו, שניהם אדריכלים. הוא סיים ללמוד אדריכלות במינכן, ב-1946 ואחר כך למד שנה פיסול באקדמיה לאמנויות בעיר.
הוא יצר מספר עבודות אייקוניות. בית העירייה לבנסברג, 1969, נראה כמו טירה מימי הביניים, מבטון ברוטלי, מוזיאון הדיוקסאן בפדרבורן, 1975, עם גג עופרת. הוא רצה להיות אאוטסיידר, אבל זכה ב-1986 בפרס פריצקר ואחריו, משנות ה-80, הוא החליף מסות מונוליטיות של בטון ועופרת בזכוכית ופלדה, באווירה פוסט מודרנית יותר.
תיאטרון האנס אוטו, שנבנה בפוטסדאם ב-2006, מעוצב כערימה תיאטרלית של צלחות אדומות מפוסלות.
עם זאת, יחד עם האייקון הפרוטו-ברוטליסטי של לה קורבוזיה La Chapelle Notre-Dame du Haut (1955), הכנסייה שלו אליה עולים לרגל נחשבת לאחת הכנסיות החשובות במאה ה-20 והיא נותרה המפורסמת ביותר מבין יותר מ-70 הכנסיות שבנה במהלך הקריירה שלו. כיום הכנסייה היא ללא ספק יותר אתר עלייה לרגל עבור חובבי אדריכלות יותר מאשר עבור קתולים.

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
הבית המודרניסטי האייקוני Garcia House בהוליווד עבר שיפוץ מסיבי
אדריכלות
הבית המודרניסטי האייקוני Garcia House בהוליווד עבר שיפוץ מסיבי
  על צלע ה־Hollywood Hills, מעל Mulholland Drive, תכנן John Lautner את Garcia House
בית חדש בתוך חורבות בית חווה בן מאות שנים
אדריכלות
בית חדש בתוך חורבות בית חווה בן מאות שנים
  רק שתי חזיתות, כמה קמרונות אבן וחלקים מהמבנה המקורי נותרו מ־Mas Geli, בית
המוזיאון שנבנה בהשראת צדפת פנינים
אדריכלות
המוזיאון שנבנה בהשראת צדפת פנינים
  בלב המרכז ההיסטורי של Adorf, סמוך לחומת העיר מימי הביניים ול־Freiberger Tor –

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.