האדריכל השחור הראשון שזכה בפרס פריצקר (2022), Diébédo Francis Kéré, בכל 43 שנותיו של הפרס. במהלך הקריירה שלו בת 25 שנה, יליד בורקינה פאסו שירת קהילות של תושבים ברחבי אפריקה, עם העיצוב החברתי שלו.

הוא נולד בכפר גנדו, שם גדל ללא חשמל או זמינות של מים לשתייה, כך הוא למד כבר בגיל צעיר את חשיבות הסביבה הבנויה. "אני זוכר את החדר בו סבתא שלי הייתה יושבת ומספרת סיפורים עם מעט אור, בזמן שהיינו מתכרבלים זה בזה, מתקרבים ויוצרים מקום בטוח," הוא נזכר "זו הייתה התחושה הראשונה שלי של מה זו אדריכלות."
בהיעדר בית ספר כלשהו בגנדו, הוא גמל בליבו להיטיב עם חיי הקהילה ברגע שיסיים את לימודיו והפך את זה למשימה שלו באוניברסיטה הטכנית של ברלין. בשנת 2004 הוא חזר לעיר הולדתו ובנה את המבנה הראשון שלו, בית הספר היסודי גנדו, שנוצר בהנדסה מודרנית עם חומרים מסורתיים, כמו לבני חימר מקומיות. המבנה הפשוט ועם זאת אלגנטי ומלא רוח, זכה בפרס אגא חאן לארכיטקטורה. בשנה שלאחר מכן הקים את חברתו, Kéré Architecture, שיש לה כיום משרדים בברלין ובורקינה פאסו, כמו גם קרן Kéré, עמותה העוסקת בביצוע פרויקטים בגנדו.
האדריכלות שלו מקיפה כעת בניינים רבים ברחבי יבשת אפריקה, ביניהם מבני רפואה, חינוך ומגורים בבורקינה פאסו, קניה, מוזמביק ואוגנדה. "כולם ראויים לאיכות, לכולם מגיעה יוקרה וכולם ראויים לנוחות," אמר "החששות משינויי האקלים, דמוקרטיה ומחסור הם משותפים לכולנו."
שיא קריירה הגיע בשנת 2017, אז הוא קיבל לתכנן את בית סרפנטין הנחשק בגני קנסינגטון בלונדון. בהשראת עץ קדוש בגנדו, הוא בנה חצר סגורה למחצה שעליה חופת עץ ממוסגרת מפלדה עם אוקולוס מרכזי, שיצר מפל מדהים בכל פעם שירד גשם. המים נאגרו לשימוש חוזר בהשקיית הפארק שמסביב.
האדריכל גם הטביע את חותמו בארצות הברית, בבניית מגדלי סוסיה בפסטיבל המוזיקה והאמנויות של עמק קואצ'לה בקליפורניה, בשנת 2019 וכן, ביתן עץ למרכז אמנות במונטנה.

PHOTO: LARS BORGES. ERIK-JAN OWERKERK. IWAN BAAN

 

Francis Kéré, Lycée Schorge, Koudougou, Burkina Faso, 2016. Photo Daniel Schwartz/Gran Horizonte Media

 

 

 

 

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית Made in Italy
+כתבות מומלצות
גלריה artizen לאמנות איכותית בגינות מעוצבות ולנוף הפרטי שלך
אדריכלות
גלריה artizen לאמנות איכותית בגינות מעוצבות ולנוף הפרטי שלך
artizen הגלריה הסודית לאמנות בטבע הפרטי, בלב השרון הגלריה מתפרסת על פני שטח של
ליבסקינד תכנן מרכז רפואי בקווים זורמים ומרגיעים
אדריכלות
ליבסקינד תכנן מרכז רפואי בקווים זורמים ומרגיעים
  קונספט הליבה של העיצוב הוא ליצור חלל אינטימי וחם המזמין מבקרים פנימה עם
כאוס שנמצא בהרמוניה: בית נופש בסנטוריני
אדריכלות
כאוס שנמצא בהרמוניה: בית נופש בסנטוריני
  אדריכלות: THIS IS IMDA מיקום: סנטוריני, יוון צילום: Vasilis Iliades ClearLine Photography אדריכל

תגובה אחת

  • מיכאל וקנין הגיב:

    אדריכל מדהים,אקו-אדריכל שמביא כל פעם גילוי חדש של מהות האדריכלות,תכנון לאנשים.

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.