האומנית האוסטרלית הרב-תחומית רקל אורמלה (Raquel Ormella) עוסקת ברישום, וידאו ומיצב, אולם עיקר עשייתה האומנותית הוא בתחומי הטקסטיל והרקמה. אורמלה מצביעה על אופייה הכפול של אוּמנות הרקמה – מסורתיוּת מול חדשנוּת. היא סוחפת מדיום זה ששימש במשך דורות אמצעי לחינוך נשים לנורמות של נשיות – צניעות, צייתנות, סבלנות והתמסרות למרחב הביתי – אל עבר המילניום השלישי בו מלאכת היד מערערת למעשה על אותם התפקידים והערכים עצמם.

Raquel Ormella, All these small intensities (detail), 2017. Courtesy the artist and Milani Gallery, Meanjin/Brisbane. Photo: David Paterson

 

ב-2018 יצרה רקל אורמלה את הסדרה "כל העוצמות הקטנות האלה" (All These Small Intensities) שמשמעותה היא אוסף של זיכרונות, חוויות ותחושות. אלו הולכים ומצטברים למטען רגשי מהותי הנרקם על גבי עבודות קטנות שגודלן כגלוית דואר הממוענת אל הצופים.
האם הם יבינו את המסר?
האם הם יקבלו אותו?

 

הגלויות נרקמו תוך כדי נסיעה באוטובוס. הן עשויות משאריות של חוטי רקמה מהעבודות הקודמות של האומנית. אם כך, מלאכת הרקימה מתגלמת כרישום של מסע בזמן – הן בזמן הפרטי של אורמלה המכיל זיכרונות ורגשות, והן בזמן החולף תוך כדי תנועת האוטובוס. זהו מסע אל העבר בו נרקם מסר אל העתיד.
קנה המידה הקטן של הגלויות מאפשר יצירת אינטימיות. "אני מקווה שקלטת את זה" (I HOPE YOU GET THIS) הוא משפט הנרקם עם חוטי כותנה ומשי בכחול ותכלת, כתום וצהוב. המילים השלמות אינן בעלות צבע אחיד, כך שמוטל על הצופה לחפש בעצמו חיבור בין אות, מילה וצבע, וליצור טקסט בעל משמעות נוספת.
הגלויה הרקומה מאפשרת לאומנית, להתרכז במסרים אישיים הצבועים בהומור עצמי. אורמלה רוקמת הגדרה עצמית לחולשה שלה – "פלטת צבעים של אוגרת" Palette Hoarder ולאחר מכן היא מספקת מבחר עצות לצופים הלוקים גם הם, כמוה, בתסמונת האגרנות:
• "וותר על זה" – Let It Go
• "פשוט וותר על זה" – Just Let It Go
• "יש עדיין על מה לוותר" – Still More To Let Go
• "היסוס אחד אחרי השני One Indecision After Another – "
• מה שיש – אולי זה כבר מספיק? – Existing – Maybe This is Enough?

 

 

העבודה החותמת את התערוכה היא גלויה הנשלחת מיפן. היא עשויה בד משי שנגזר מקימונו ועליו נרקם המשפט: "פוטנציאל אינסופי – הסוף" – Endless Potential – The End. המתח המשעשע בין האינסוף לסוף, מערער בנימה אירונית על הבטחה זו ועל הבטחות אחרות שהופיעו על גלויות רקומות רבות התלויות בחלל התערוכה. הקצוות של גלויה רקומה יפנית זו הם פרומים, ארוכים ולבנים. הם מאוּגדים אשכולות אשכולות כמו בשלב הראשוני שלפני תחילת עבודת הרקימה. אם כך, המושגים של וויתור וסוֹפיוּת התלויים בתערוכה זו, אינם מתממשים בשל הפוטנציאל הקיים ליצירת שפע יצירות חדשות. ואכן, ב-2026 רקל אורמלה עדיין רוקמת ויוצרת, יוצרת ורוקמת. בתערוכה האחרונה שלה שנערכה באפריל 2026 "דגלים לאומות חסרות גבולות" Flags for Borderless Nations היא מציגה דגלים לאומות פנימיות, מגוונות וחתרניות, שכל אחת ואחד נושאים בקרבם.

 

 

כאשר מביטים מפרספקטיבה היסטורית, נראה שרקמה וחתרנות הם שני מרחבים שאין ביניהם דבר וחצי דבר. אולם למרבה הפלא, אורמלה מקדישה את מעשה האומנות שלה גם למחאה הכוללת אקטיביזם פוליטי וסביבתי, לאומיות והגירה, זכויות ילידים ומניעת הרס סביבתי. היא משתמשת באוּמנות הרקמה, אולם עושה זאת במדיום רחב ידיים המתאים לדיסקורס של הפגנה. אורמלה מחברת בין שפה חזותית של מלאכת היד הנשית, לבין השפה החזותית של כרזות מחאה. וכך, דגמים מסורתיים של פרחים, ציפורים, פרפרים, פירות ונופים, הופכים בידיה לסיסמאות בעלות מטען פוליטי. מלאכת הרקימה של רקל אורמלה מתגלמת כמדיום שבו התפרים מנסחים מחאה, מאבק ומבט ביקורתי.

 

 

העבודה של אורמלה "עושר תמורת עמל#1" (Wealth for Toil #1, 2014) היא בעלת מטען פוליטי העשוי רבדים רבדים. זוהי יריעת יוטה מוזהבת, גדולה כדגל רשמי (2.5מ'X2.5מ') שבחלקה העליון, מתחת למעטה הזהב, נמצאים כסימן מים, פסים וכוכבים של הדגל האוסטרלי ההולך ונפרם. הזהב הוא במהותו שתי מילים שהרעיון שלהן לקוח מתוך ההמנון האוסטרלי – הבטחות מוזהבות (Golden Promises). המילים הפטריוטיות מתפרקות מחוטי השתי ומחוטי הערב והן למעשה מתפשטות ממשמעותן. ההבטחות לשגשוג ולהצלחה הקיימות בדגל ובהמנון הלאומי – מוּפָרות, והופכות מעצם הביטול, למהות הפוגעת באדם, במולדת ובמשאבי הטבע. בתוך הטקסט טמון סאבטקסט הנוצר ממשחק בין אותיות בהירות לכהות. הטקסט בתוך הטקסט מהווה קוד לעוולות שגורם המשטר לחברה, לסביבה ולילידים. על ההתרסה ההולכת ומצטברת, מוסיפה אורמלה את אלמנט העמלנות הטמון בעבודת היד האינטנסיבית, אותה היא יצרה במו ידיה על ידי רקימה ופרימה, במשך ארבעה חודשים.
ארבע שנים לאחר מכן יוצרת אורמלה את "עושר תמורת עמל #5 (Wealth for Toil #5) המהווה את הנגטיב של ההבטחות המוזהבות. זוהי עבודה שחורה תרתי משמע. היא עשויה מפחם ואפר על יריעת יוטה ההולכת ונפרמת. "שק ועפר" (Sack Cloth and Ashes) היא עבודת מחאה נגד הנסיגה של אוסטרליה מהתחייבויותיה הבינלאומיות לצמצום התלות בפחם ובדלקים מאובנים. הפגיעה האקולוגית שהיא תוצאה של החלטה זו, גוררת לפי דבריה, חורבן סביבתי בקנה מידה תנכי.
רקל אורמלה מצליחה להפוך את מלאכת היד העמלנית של הרקימה – אוּמנות שנתפסה כמדיום מודר שנועד להגביל את הנשים – לשפה עכשווית מהדהדת של ביטוי אישי ופוליטי.

 

 

 

Raquel Ormella, Flags for borderless nations, 2026
Courtesy the artist and Milani Gallery, Meanjin/Brisbane. Photo: David Paterson

 

Raquel Ormella, Wealth for Toil #1, Courtesy the artist and Milani Gallery, Meanjin/Brisbane, 2014

 

Raquel Ormella, Wealth for Toil #5, Courtesy the artist and Milani Gallery, Meanjin/Brisbane, 2018

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אמנות
+כתבות מומלצות
רישומים באוויר עם חוט ברזל
אמנות
רישומים באוויר עם חוט ברזל
  בסטודיו ישן בליסבון, בין דלתות עתיקות, מדרגות מפוארות וקירות מתקלפים, יוצר הפסל David
העולם הקטן והמשעשע של Peechaya Burroughs
אמנות
העולם הקטן והמשעשע של Peechaya Burroughs
  הצילומים מצליחים לגרום לנו להתבונן מחדש בדברים שאנחנו פוגשים מדי יום, ולגלות בהם
הנייר סופג הכל: Helena Minginowicz מציירת על נייר סופג
אמנות
הנייר סופג הכל: Helena Minginowicz מציירת על נייר סופג
  האמנית מציירת עליו דמויות, פנים ובעלי חיים, והופכת את החומר החד־פעמי למעין עור

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.