משרד האדריכלים MVRDV השלים את שיפוץ הפירמידה של טירנה, אנדרטה שנבנתה ב-1988 והוקדשה לרודן הקומוניסטי לשעבר Enver Hoxha, הפתוחה לפארק הממוקם מול נהר לאנה בטירנה, בירת אלבניה. האוכלוסייה האלבנית סירבה להרוס את האנדרטה הזו מאחר שהיא מזוהה כסמל לתבוסת המשטר. יתר על כן, הדרך שבה אלבנים צעירים השתמשו בו כחלל מפגש, ניגשו אליו על ידי טיפוס על הקורות והחלקה במורד הזכוכית, היא שהעניקה השראה לאדריכלים לפתח את הפרויקט.

 

הפרויקט בלב עיר הבירה של אלבניה, הוא סוג חדש של מרכז תרבותי פתוח ונגיש לציבור. הפירמידה של טירנה, שנבנתה במקור כמוזיאון המוקדש לדיקטטור הקומוניסטי אנוור הוקסה, עברה שינוי דרמטי על ידי MVRDV. תוך שימוש חוזר במבנה הבטון, הפירמידה היא כעת פסל פתוח בפארק חדש. הפארק והפסל הם ביתם של אנסמבל של קופסאות צבעוניות, הפזורות בבניין המקורי ובסביבתו.
הפירמידה היא מרכז תרבות עכשווי, הכולל בתי קפה, אולפנים, סדנאות, משרדים, חממות עסקיות, פסטיבלים וכיתות לימוד, בהם נלמדים שיעורי טכנולוגיה בחינם; בתוך סדרה של קופסאות צבעוניות המחולקות הן בתוך המבנה והן מחוצה לו ומייצרות אווירה של פסטיבל. הגישה לקופסאות החיצוניות הנתמכות על ידי הבניין נפתרת עם מחזור שני דרך מדרגות הממוקמות על החזית.
האדריכלים לוקחים בחשבון את נושא הקיימות, שימור מבנה הבטון של האנדרטה והימנעות מהריסתה, בנוסף להפחתת צריכת האנרגיה, מיזוג אוויר רק בקופסאות המיועדות לשימוש חינוכי, שכן המבנה ממוקם ברובו השנה הפתוחה כלפי חוץ.

 

 

הטרנספורמציה של הפירמידה מראה כיצד ניתן להתאים בניין לעידן חדש ובו בזמן לשמר את ההיסטוריה המורכבת שלו, ומדגים כי מבנים ברוטליסטיים היסטוריים הם אידיאליים לשימוש חוזר. הפרויקט גם עומד במספר מיעדי פיתוח בר קיימא שהותוו על ידי האו”ם. במקום להרוס את המבנה בצורה בזבזנית, מעטפת הבטון החזקה שלו מותאמת לפי עקרונות הכלכלה המעגלית. מכיוון שרוב המבנה פתוח לסביבה במשך רוב השנה, רק הקופסאות הנוספות המכילות את התוכנית החינוכית צריכות להיות מבוקרות אקלים, מה שמפחית את צריכת האנרגיה.

Photograph by Ossip van Duivenbode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
מוזיאון בית גורקי Gorky house-museum
מהעולם
מוזיאון בית גורקי Gorky house-museum
הבעלים הראשון של הבית, איש העסקים סטפאן ריבושינסקי, היה דמות בולטת בעיר. את העיצוב
מנזר Saint François בתכנון Amelia Tavella Architectes
מהעולם
מנזר Saint François בתכנון Amelia Tavella Architectes
הטבע צמח בתוך המבנה, חומק בין האבנים ואז הפך למעטה צמחי המגן מפני שחיקה
שביל האופניים המוגבה מעל לונדון: SkyCycle
מהעולם
שביל האופניים המוגבה מעל לונדון: SkyCycle
לפני מספר שנים הכריזה לונדון על “מצב חירום לרכיבה על אופניים”, בעקבות ריבוי תאונות

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*