פרויקט "עין כרם טאוור", המכונה "מתחם אפשטיין" ובכינוי נוסף "בורג' ח'ליפה" הירושלמי, ניצב בפני ההכרעה בוועדה הארצית לתכנון ובנייה, אשר צריכה להחליט אם לאשר בניית מגדל ראוותני בן 170 מטר, לצד מוסדות הציבור "יד ושם" והר הרצל - זאת מול התנגדות עליה חתומים כ־200 מתנגדים, הטוענים כנגד פגיעתו במרקם הקיים וההיסטורי של העיר.

 

תהליך תכנון הפרויקט החל בשנת 2018, על ידי משרד גורדון גיל ואדריאן סמית’ אדריכלים (Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, AS+GG) הבינלאומי, יחד עם המשרד המקומי סטודיו יגאל לוי (SYL), שאחראי על ביצוע התכנון. האדריכלים ידועים בעיקר בזכות גורדי השחקים שתכננו, דוגמת בורג’ ח’ליפה בדובאי.

 

 

 

בפרויקט שמקדמת עיריית ירושלים, מגדל בניין גבוה מאוד – בגובה 170 מטר, ובן 40 קומות עם כ־240 יחידות דיור, זאת לצד שטחים נמוכים. המתחם ממוקם בהצטלבות שבין רחובות עין כרם וקריית יובל, צמוד לקו האדום של הרכבת הקלה ולפיכך, מבקשת העירייה לקדמו.
לצד מגדל זה, העירייה מקדמת הקמתם של כ־500 מגדלים חדשים נוספים, בעשור הקרוב, כמענה לגידול באוכלוסיית העיר. כך הופך מגדל זה, לנקודת הכרעה באשר לצמיחתה הבנוייה של ירושלים, בהאם לגובה או בצורה אופקית. המתכננים מגנים על תכניתם וטוענים כי צמיחת העיר לגובה, משמרת את השטחים הפתוחים ואם היא תתפרס בצורה אופקית, זה יהיה על חשבון אותם שטחים. ערים בעולם מוגדרים בזכות המרחבים הציבוריים שלהן ולא על ידי הבניינים, הם טוענים ולכן, הביקורת מתרכזת במגדל ומפספסת את העיקר, שהוא בעצם טובת הציבור.

 

 

המגדל מהווה גם תקדים מהפכני נוסף, הנוגע לעיצובה של העיר ואף הוא שנוי במחלוקת: שחרור ירושלים מקירות האבן הירושלמית המזהים אותה. לפי התכנון, אבן ירושלמית תשולב במגדל, רק בחזית הצפון־מזרחית שפונה אל העיר, בעוד שהחזית הדרום־מערבית שפונה לעמק, תחופה בזכוכית השכיחה בחיפוי מגדלים.

הדמיות: AS + GG אדריכלים

 

 

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
בית המגורים הכי קטן בעולם
חדשות
בית המגורים הכי קטן בעולם
  קצת צפוף – 10 מ”ר, עם מיטה, מטבחון, חדר רחצה זעיר, מעט שטח
ישראל משתתפת בפסטיבל האדריכלות הבינלאומי המשפיע BIG SEE
חדשות
ישראל משתתפת בפסטיבל האדריכלות הבינלאומי המשפיע BIG SEE
  הפסטיבל מתקיים בתאריכים 22-23 במאי, בסלובניה והוא משמש פלטפורמה בינלאומית ליצירת דיאלוג על
פסטיבל האדריכלות המשפיע BIG 2025, יתקיים במאי בסלובניה
חדשות
פסטיבל האדריכלות המשפיע BIG 2025, יתקיים במאי בסלובניה
  כנס בינלאומי: Common Sense in Architecture בלב הפסטיבל עומדת הוועידה הבינלאומית, שתחקור את

2 תגובות

  • ראובן לב-רן הגיב:

    אסון אמיתי, תוצאה של תכנון ע”י משרד שאין לו מושג מינימלי מהי ירושלים של היהודים ומהי עבור היהדות תוך משת”פ עם משרד ישראלי מנוכר ולמרבה הפלא (ואולי לא ממש…) גם של עירית ירושלים (המצפה לניפוח כיסיה מאגרות הבניה למיניהן ומהארנונה) – כל זאת תוך המשך הפצת השקר והכזב על חוסר שטחים לבניה במדינה…!! – חייבים לפרוש את הבניה בכל הארץ על שטחי ענק ריקים ובלתי מאוכלסים במקום לרכז את כל תושבי המדינה במגדלים מנוכרים הגורמים הן לפגיעה באיכות החיים, הן לאסון אקולוגי ו…הן לפוטנציאל לאסון בטיחותי/בטחוני !!!!

  • רוית הגיב:

    חייבים להגן על שטחי הטבע ועם הריבוי הטבעי, הדרך היחידה היא לבנות לגובה. כל הכבוד למתכננים. צריך עוד סמלים מרהיבים לירושלים כמו תחנת הקמח, אל אקצה, והכותל

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*