המכון הקנדי לאנרגיה ולמחקר שימושי ("מגדל השמש") תוכנן על־ידי האדריכל משה הראל בשיתוף עם האמן דני קרוון בשנת 1988. בסוף שנת 2013 הקים מכון ויצמן את מרכז המחקר הלאומי לרפואה מותאמת אישית ומשרד מושלי־אלדר אדריכלים הוזמן לתכנן את התאמת המבנה הקיים לצרכיו החדשים.

 

20150630_DSC01756 1

 

בראש המרכז עומדת ד"ר ברטה סטרולוביץ', בוגרת המכון, שבעבר כיהנה כסגנית נשיא למחקר בסיסי ב־מרק העולמית, תפקיד שמסגרתו הקימה מרכז מצוינות מתקדם לגילוי תרופות. ד"ר סטרולוביץ' הביאה עמה את ניסיונה העשיר בניהול צוות ובשיטות מחקר מתקדמות ויעילות לפיתוח תרופות. מטרת המרכז לממש את החזון העתידי של הרפואה, כאשר הטיפול מותאם לא רק לריפוי מחלה מסוימת, אלא למאפיינים הגנטיים הייחודיים של כל אדם. הרפואה האישית תהיה מסוגלת, למשל, להתאים טיפול תרופתי לכל מטופל, בהתאם למאפיינים הגנטיים שלו, כך שתושג יעילות רפואית מרבית, תוך גרימת מינימום השפעות לוואי.

 

מגדל השמש - כניסה ראשית

מגדל השמש – כניסה ראשית

המרכז כולל ארבע יחידות: המכון לגנומיקה; מכון למיפוי חלבונים; המכון לביואינפורמטיקה והמכון לגילוי תרופות. תוך שנה הוקמו ארבעת היחידות במבנה "מגדל השמש". עם השנים השתנו הדרישות והסטנדרטים למעבדות מחקר והפונקציות הנלוות שלהן כגון: חדרי מחשוב, חדרי קירור, חדרי מכשירים וכו'.

 

מטבחון באגף ההנהלה

מטבחון באגף ההנהלה

על מנת להתאים את המבנה הקיים לצרכים החדשים, נדרש לתכנן שיפוץ יסודי של פנים וחוץ. משרד מושלי־אלדר אדריכלים תכנן מחדש את המבנה, תוך שמירה על אופיו הארכיטקטוני המקורי. המעבדות והמשרדים תוכננו ובוצעו מחומרים חדשניים ובסטנדרטים הגבוהים ביותר. אחת הסוגיות המרכזיות בתכנון שיפוץ חוץ הבניין, הייתה מציאת פתרון שישמור על אופיו הארכיטקטוני של הבניין. בכדי למצוא את החומר לחיפוי המבנה הדומה ביותר לקירות המקוריים, נבדקו מספר חלופות: סוגי בטון שונים, חיפוי בלוחות אלומיניום וכו. החלופה שנבחרה ובוצעה היא חיפוי בלוחות HPL בשילוב שני גוונים.

 

מבט מהלובי הראשי לבריכות ביולוגיות ולקיר הוקרה לתורמים

מבט מהלובי הראשי לבריכות ביולוגיות ולקיר הוקרה לתורמים

אחד מהשינויים הבולטים לעין במסגרת התכנון, הייתה הגדלת פתחי החלונות. הבניין הישן והרדום "פתח את עיניו" לאור טבעי וקיבל מראה צעיר ועכשווי בעזרת חלונותיו החוסכים באנרגיה.
כמו כן תוכנן והוקם אלמנט חיצוני – הוקרה לתורמים של המכון באישורו של האמן דני קרוון.

 

חזית הכניסה

חזית הכניסה

על מנת לשפר את מראה המבנה והשתלבותו בסביבתו הירוקה של המכון, גגות בטון של המבנה הפכו לגינות ירוקות שמכניסות את הירוק לתוך הבניין ומתפקדות כחזית חמישית לשוכני הבניין בקומות גבוהות. בנוסף לכך הבריכות הדקורטיביות הקיימות הפכו לבריכות ביולוגיות עם צמחיה ודגים.

 

01-BASEMENT

 

02-LEVEL_0

 

04-LEVEL_2

 

05-ROOF_LEVEL

 

06-SC

 

מרכז המחקר הלאומי לרפואה מותאמת אישית בבניין "מגדל השמש", מכון ויצמן, רחובות
צוות המזמין (מכון ויצמן) בראשות אלון וינגרטן
אדריכלים: דגן מושלי, קרינה ורטנוב – מושלי־אלדר אדריכלים
ניהול ופקוח:
אחים מרגולין
עורך הפרוגרמה:
א. אפשטיין ניהול פרויקטים
מתכנן מזוג אויר:
ויסוקר־שטרן
מערכות‭ ‬זורמים‭:‬
אי‭.‬אי‭.‬טי‭.‬
מתכנן‭ ‬חשמל: ‬
נבון־עזרן
אדריכלי‭ ‬נוף‭:‬
צור־וולף‭ ‬אדריכלים
תכנון‭ ‬מולטימדיה‭:‬
הד‭ ‬סינמה
צילומי‭ ‬פנים‭:‬
אינסה‭ ‬צילום‭ ‬אדריכלות