"עולה על הגל" הוא פרויקט גמר של אדריכלית עדי ברדה, באוניברסיטת ת"א, בהנחיית האדריכל שם-טוב צרויה. הוא מבקש להשתלב בפיתוח שכונת בת גלים שבחיפה שנזנחה לאורך השנים, תוך שמירה על אופיה הייחודי והתייחסות לאוכלוסייה הקיימת במקום, יחד עם משיכה של אוכלוסייה נוספת, מגוונת וחדשה.

טיילת בת גלים החדשה

 

 

אדריכלית ברדה מציעה בעבודתה, תכנון אורבני המתווה דרך מתחנת הרכבת אל הטיילת, בכדי לייצר אוריינטציה שתוביל אל השדרות הראשיות ואל הטיילת וזאת על-ידי רמזים בדרך, כגון כיכרות עם אלמנטים שקשורים במים, יצירת מדרחוב משדרות בת גלים ויצירת נקודות ציון משמעותיות לאורכה. כמו כן, שימור מבנים היסטוריים הקיימים בשכונה (מבנים מהתקופה העותמאנית) והפיכתם למבנים בעלי עירוב שימושים, חזית מסחרית למעלה מגורים ומשרדים. זאת תוך התמקדות בשימור מבנה הקזינו, מבנה שנבנה בתקופת המנדט הבריטי, נהרס ונבנה מחדש בסגנון הבינלאומי, היה למרכז לפעילויות קהילתיות וציבוריות וכיום הוא נטוש מזה עשרות שנים.

 

 

 

העבודה מציגה שימור של מבנה הקזינו, תכנון בריכת השחייה מחדש ותכנון מבנה חדש על "חורבות" הבריכה. את המבנה החדש כינתה האדריכלית בשם "אקוסיסטם" – האקוסיסטם בהייטק הינו מונח השאול מביולוגיה ומשמעותו "קהילת יזמות באזור או בסקטור מסוים הפועלת באינטראקציה, שיתוף פעולה והפריה הדדית". כך שמבנה זה יוקדש לתעסוקה בתחום הסטארט-אפים הימיים ויכלול גם אולם כנסים, חלל לתערוכות אמנות משתנות וכן יהיה מחובר אל מבנה הקזינו שבו יהיו פונקציות של בילוי ופנאי, כך ששני המבנים יפרו זה את זה ויאפשרו את החייאת האזור הן בשעות היום והן בשעות הלילה.

 

בריכת אינפיניטי חיצונית

 

בריכה מקורה פנימית

 

 

הקו העיצובי של מבנה האקוסיסטם לקוח מן הסגנון הבינלאומי (הסגנון שבו עוצב מבנה הקזינו). כמו כן בחזית הדרומית נעשה שימוש במודול החלונות הקיימים בקזינו ושימוש בהם לפי הפונקציה הקיימת במבנה ועל-ידי מתן תשומת לב לתנועת השמש (כך שהחלונות בחזית זו מהווים מאין משרבייה).
יתר על כן, הפרויקט רוצה להתערב ולשפר את המגוון הביולוגי באזור על-ידי שימוש בחומר הנקרא "בטון אקולוגי" (יחידות העשויות מתערובת אשר מוכחות כמעודדות צמיחה ביולוגית והגברת המגוון הביולוגי) כשובר גלים לטיילת המתכוננת.

 

מבט מהים אל המתחם

 

חזית דרומית של מבנה האקוסיסטם

 

רמפת כניסה למבנה האקוסיסטם

 

חזית מזרחית של מבנה האקוסיסטם, מבט אל גרם המדרגות המרכזי של המבנה

 

חזית צפונית של מבנה האקוסיסטם

 

 

טיילת בת גלים החדשה