מי שלא ביקר בשנים האחרונות בבירת העמק ויעבור בה בימים אלו, עלול לא להכיר את פניי העיר הצפונית, אשר עוברת עיצוב עירוני מחודש.
את בנייני הרכבת והשיכונים של שנות ה-50 והתכנון המיוחד של אדריכל העיר ריכארד קאופמן (שזכה לרחוב מרכזי ומיוחד בעיר), מחליפים בניינים מעוצבים בקו רקיע אחיד, בשכונות החדשות רובע יזרעאל ולב העמק וצמודי קרקע בשכונת עפולה הירוקה ובעוד שכונות חדשות המתפתחות בעיר. אין ספור מנופים ומערבלי בטון כבר עובדים במרץ על אכלוס השכונות החדשות ומפיצים רוח של התרעננות והתחדשות.
גולת הכותרת בתנופת הבנייה והפיתוח, היא המבנים העירוניים המיוחדים שמקימה עיריית עפולה והעומד בראשה, אבי אלקבץ, באמצעות ניהול של החברה הכלכלית ואשר בצוותא משנים את חזות העיר.

 

ראש העיר אבי אלקבץ

 

יצאנו לסיור עם מ”מ יו”ר דריקטוריון החברה הכלכלית עדן יוקלר ומנכ”ל החברה הכלכלית, נתנאל כהן, ששיתפו אותנו במתרחש מאחורי הקלעים של חלק מהמבנים.
נתחיל ברחוב ריכארד קאופמן שנסלל השנה במרכז העיר, בסמוך לפארק רכבת העמק ההיסטורית. אדריכל קאופמן שזכה לכינוי אדריכל הציונות, תכנן עשרות ישובים בישראל מתוכם את העיר עפולה. בשנת 1925 קאופמן תכנן את עפולה כעיר העברית הראשונה המתוכננת וזכה בשל כך בשנה האחרונה לרחוב ראשון על שמו בעפולה ובכלל המדינה. זהו רחוב הולנדי, מרוצף כולן באבן משתלבת, המחבר בין כיכר העצמאות לתחנה המרכזית החדשה, שגם היא נחנכה השנה. לאורך הרחוב נפרסו שלטים מעוצבים עם תמונות המספרות את ההיסטוריה המיוחדת של העיר.
ראש העיר, אבי אלקבץ הוביל פה מהלך היסטורי מרגש ובחנוכת הרחוב, הגיעה משפחתו של קאופמן להסרת הלוט משלט מורשת ראשון, כחלק ממסלול שביל המאה שיושק בקרוב לרגל חגיגות 100 לעיר.

 

רחוב ריכרד קאופמן

 

מבנה חדש שנחנך השנה במרכז העיר ומעוצב אדריכלית בצורה מרשימה, הוא בית הספר חמ”ד “אוהל מאיר”. זהו בית הספר הראשון בעפולה שנקרא “המזרחי” והוא הוקם בשנת 1925 יחד עם עפולה. “אוהל מאיר” הוא אחד משבעה בתי ספר שנבנו ב-3 השנים האחרונות. ראש העיר ראה חשיבות רבה בכך שבית הספר יהיה בולט מבחינה אדריכלית, כמבנה הממוקם במרכז העיר עפולה וכך אפשר לראות את בית הספר מכל זווית. מי שאחראית על עיצוב המבנה המיוחד היא האדריכלית אושרת בראון מקבוצת א.ב.מתכננים, שמספרת על תפיסת התכנון שליוותה את בית הספר “הרעיון שעומד מאחורי העיצוב החדשני של ‘אוהל מאיר’, הוא ליצור מרחב חינוכי המספק זוויות חדשות של התבוננות והסתכלות על העיר עפולה”, הסבירה בראון “באמצעות יצירת מבנה חינוכי בתפיסה חדשנית, עם צורניות מיוחדת בחזיתות המבנה, ביקשנו לייצר נקודת מבט חדשה על עפולה בפרט ועל העירוניות בכלל”.

 

בית הספר “אוהל מאיר”, בתכנון א.ב. אדריכלים

 

רגע לפני שאנחנו יוצאים ממרכז העיר, בעפולה תוכלו למצוא אינספור מתקני ספורט פזורים ברחבי העיר – 3 אצטדיוני כדורגל, 2 אולמות ספורט, נבנו גם מגרשי כדורסל, טניס ומתחם נינג’ה ובחודשים האחרונים מראה לנו נתנאל כהן, שני פארקי אופניים אתגריים שנחנכו זה עתה לחובבי ספורט אתגרי ורכיבה, הראשון בפארק נסיס המחודש, הכולל מסלול ילדים ומסלול ברמת קושי בינוני והשני בשכונה המערבית בעיר הכולל מסלול אתגרי.
כך הוסיפה העיר חוויה ספורטיבית לילדים ולבוגרים והתגובות המגיעות מהציבור על הפארקים, חמות.
את הפארק במערבית הקימה חברת “עז הרים” ועל הפארק בנסיס אחראית חברת “בייק ישראל”.

 

פאמפטראק שכונה מערבית

 

פארק נסיס

 

גם כשנצא ממרכז העיר לעבר השכונות עפולה עילית וגבעת המורה, נחלוף על פני הפארק העירוני המרהיב השוכן ברובע יזרעאל, בסמוך למרכז רפואי העמק ונבחין בו באוהל פגודה מרשים בגובה של כ-20 מטרים, המשמש לאירועי תרבות וקהילה לאורך כל השנה.
הפגודה הוקמה על ידי “חברת סידהארתא” וזהו אחד מהאוהלים הגדולים שיש היום בישראל על שטח של כ-500 מטרים. בקודקודו הוצב מגן דוד מואר להדגיש את צביונה של עפולה כעיר ציונית ויהודית.

 

אוהל הפגודה בפארק העירוני

 

לקינוח, אנחנו מטפסים לעבר מרכז הספורט העירוני המרשים, אשר לא מבייש אף עיר גדולה במרכז הארץ וממוקם בצומת עפולה עילית וגבעת המורה, מתוך אמירה ברורה לחיזוק השכונות.
המרכז כולל איצטדיון כדורגל עירוני המכונה “הסוכרייה”, היכל כדורסל עם אלף מושבים, שני מגרשים סינטטיים לאימוני נוער וילדים, ושני מגרשי טניס הפתוחים בחינם לקהילה ובריכת שחיה שזה עתה עברה קירוי מרשים ותהפוך לרב עונתית. גולת הכותרת היא פארק המים המוקם בימים אלו במתחם, שישנה את הקו העיצובי של המקום, עם 6 מגלשות מים בגובה של כעשרה מטרים ביניהם מגלשות אבובים, סלאלום ומגלשות מהירות.
בנוסף יוקם בפארק עולם ילדים שיכלול מגוון מתקני מים ואטרקציות לילדים.
ראש העיר אבי אלקבץ, באמירה ברורה, בחר להקים בלב השכונות את האטרקציה הגדולה בצפון.
הפארק תוכנן על ידי “v5 אדריכלים” כאשר המתקנים הם של חברת “i play” ההולנדית ואת ההתקנה בפועל מבצעת חברת “פרו-אטרקשין” בבעלות מוריס אייל.

 

 

 

 

לסיום מבקשים עדן ונתנאל להודות לצוות שמוביל את המהפכה העיצובית של העיר, ראש העיר אבי אלקבץ, מנכ”ל העירייה, שלום שלמה, גזבר העירייה, יצחק שריקי, מהנדס העיר, אבישי שאול, מהנדסת הועדה, האדריכלית אורה פיסטינר, מנהלי הפרויקטים באגף ההנדסה והחברה הכלכלית והנהלת החברה והעירייה שעמלים רבות להביא את תנופת הבנייה וההתחדשות בעיר.

 

ממ יור דריקטוריון החברה הכלכלית עדן יוקלר

 

נתנאל כהן מנכל החברה הכלכלית

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
השוק בעיר Dandaji שבניגריה
אדריכלות
השוק בעיר Dandaji שבניגריה
התוכנית שתוכננה על ידי Atelier Masomi, של האדריכלית הניגרית Mariam Kamata, מבוססת על אדריכלות
מלון Bab Al Shams בארכיטקטורה ערבית: המבוקש ביותר באמירויות
אדריכלות
מלון Bab Al Shams בארכיטקטורה ערבית: המבוקש ביותר באמירויות
                         
כושר ההמצאה של אדריכלות בני מוסגום באפריקה
אדריכלות
כושר ההמצאה של אדריכלות בני מוסגום באפריקה
        הבתים נקראים מונג’וק Munjuk או טולוק Tolek, בעלי צורה כיפתית

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*