לאחר לא פחות מ-173 שנות איסוף יצירות אמנות, נאספו יותר מ-152,000 עבודות ופריטי אמנות יקרות וחשובות ואיפה העיר רוטרדם בחרה להציג אותן? במחסן. את האדריכלות של המחסן החשוב הזה, עשה MVRDV, אחד מהמשרדים החשובים בעולם ואיזו צורה הוא נתן למחסן האמנותי? של סיר. ההשראה לצורה זו, כך הודה האדריכל הנודע, באה מקערה באיקאה.

 

כך קם Depot Boijmans Van Beuningen, הוא מחסן האמנות הנגיש לציבור הראשון בעולם. המחסן ממוקם ליד מוזיאון Boijmans Van Beuningen ב-Museumpark ברוטרדם. המבקרים יכולים אז לראות את היצירות מאוחסנות יחד, מסודרות ומובנות בארבעה-עשר חללי מחסן, השומר על אקלים מווסת להגנה על התכולה. בנוסף, יכולים המבקרים לצפות בכל הפעילויות הכרוכות בניהול ותחזוקה של האוסף.

 

 

המבנה הוקם בשנת 2021 והוא נקרא בתחילה het Collectiegebouw (בניין אוסף), שם צנוע ולא מתיימר, אשר העם אפילו בחר לכנות גם אותו בפשטות ‘הסיר’. זאת מאחר והמבנה שגובהו 39.5 מטר, מעוצב בצורת קערה המכוסה בלוחות מראה (רפלקטיבים), כך שהם משקפים פחות או יותר את הסביבה ואת המבנים שמסביב. קערת איקאה בצבע אלומיניום שימשה השראה לצורת המבנה – ה’Blanda Blank’, קערית סוכר מעט מבריקה, עשויה נירוסטה, ב-3.99 יורו, עמדה במקרה על השולחן במהלך הדיונים המקדימים על עיצוב הבניין וזכתה לתהילת נצח.

 

 

לבניין שבע קומות, המסתיימות במסעדה על הגג, עם 120 מקומות ישיבה שכדאי מאד להילחם עליהם. הבניין עטוף 1,664 לוחות מראה היוצרים משטח משולב של 6,609 מ”ר. בפנים, האוסף מוצג בשלוש עשרה ויטרינות, על שטח רצפה כולל של 15,541 מ”ר. עלויות בניית הבניין נאמדו במעל תשעים מיליון יורו, אשר חלקם הגיע מתרומה והציפייה שהוא יכניס כסף מדמי כניסה וכן, השכרת 15% משטחו לאספנים פרטיים.
הוא תוכנן על ידי משרד האדריכלים ההולנדי הנודע והכה יצירתי MVRDV. “נכון לעכשיו, מוזיאונים בינלאומיים רבים יכולים להציג רק שישה עד שבעה אחוזים מהאוספים שלהם בתערוכות. 94 האחוזים הנותרים נחבאים באחסון”, אומרים האדריכלים “המחסן הזה שובר את מסורת ההסתרה הזו: העיצוב חושף את כל החפצים המוחבאים הללו גלויים לעין, בבניין רפלקטיבי, ייחודי ואייקוני, בו המבקרים יכולים לשקוע במתרחש מאחורי הקלעים של מוזיאון ולחוות מה בעצם כרוך בתחזוקה וטיפול באוסף אמנות שלא יסולא בפז, באופן עצמאי או עם מדריך. הם יכולים גם לצפות בתהליכי שימור ושיקום, אריזה והובלה של יצירות אמנות”. מוקפים באמנות, מבקרים מובלים כלפי מעלה דרך האטריום דרך חמישה מדרגות זיגזג גדולות, שמזכירות את התחריטים של ג’ובאני פירנסי.
את הצורה הביצית נתנו האדריכלים למבנה, כדי שטביעת הרגל שלו על פני הקרקע תהיה קטנה, בעוד הגג רחב ככל האפשר.

Photographs:Ossip van Duivenbode, Aad Hoogendoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
חזית קרועה, בבניין יוקרה בדנבר
אדריכלות
חזית קרועה, בבניין יוקרה בדנבר
המאפיין הבולט ביותר של הבניין, הוא הלב בן ארבע הקומות שלו, מפוסל כדי להדהד
בית הספר הקדם-יסודי KLE Sanskruti, Nipani / Shreyas Patil Architects
אדריכלות
בית הספר הקדם-יסודי KLE Sanskruti, Nipani / Shreyas Patil Architects
הכיתות מוארות באור השמש החולף, מטיל צללים למרחבי הלמידה. כל קומה מארחת שלוש כיתות,
בית המגורים האייקוני Mulder House, בלימה, פרו
אדריכלות
בית המגורים האייקוני Mulder House, בלימה, פרו
                   

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*