מול שפע של אתגרים תכנוניים שנבעו מממדי המגרש וסמיכות הבתים שמסביב, הצליחה דורית סלע, בעלת משרד לתכנון ועיצוב אדריכלי, לייצר עבור בני זוג וארבעת ילדיהם, מרחב מגורים ארכיטקטוני, מוקפד, נקי ואוורירי הודות לניצול אופטימלי של המרחב ושימוש מושכל בכיווני האור והאוויר. 

 

ניתן לומר כי ביתם החדש של בני הזוג וארבעת ילדיהם באחד מיישובי השרון עונה במדויק על טעמם, צרכיהם ואורחות חייהם, אך הדרך עד להשגת תוצר סופי מושלם היוותה סוג של אתגר תכנוני.
הצבתו של המבנה החדש על תכסית המגרש, היוותה אתגר בשל היותו חלק מדו משפחתי וסמיכותו לבית הסמוך אליו מצידו השני. סיטואציה זו הצריכה לשקול היטב כיצד נכון יהיה לתכנן את הפונקציות השונות כך שיהנו ממקסימום אוויר ואור טבעיים מבעד לשתי החזיתות הפנויות (קדמית שפונה לרחוב והאחורית שפונה לחצר ולבריכה).
דורית סלע השכילה לנצל את משאבי הטבע בצורה המיטבית, תוך תכנון מתוחכם של חללי הפנים ביחס לחזיתות, לשכנים ולשטח שמסביב. על פני המגרש, ששטחו כ-300 מ"ר, ניצב עתה בית מודרני, מוקפד וחף מקישוטים המתפרש על פני 3 קומות – קומת מרתף ובה הממ"ד וחדר משפחה ומשחקים, קומת כניסה ובה סוויטת השינה של בני הזוג, שירותי האורחים, הסלון, המטבח ופינת האוכל וקומת מגורים שם נבנו חדריהם של ארבעת הילדים.

 

 

על מנת לפתוח את אתגר ההארה הטבעית והידוק הקשר בין חוץ לפנים, תכננה סלע בחזית הקדמית של הבית חלון אלכסוני עצום ממדים, שמחדיר שפע של אור לחלל הציבורי ובפרט לפינת האוכל הניצבת בחזית. מעל איזור המדרגות יצרה סקיילייט שגם הוא נכניס שפע של אור וכן חלון בגובה החלל הכפול שיוצר תחושה של אור ומרחב. החזית האחורית פתוחה לכיוון החצר ומורכבת חלונות מקצה לקצה. מיקומן של הפונקציות נקבעו כך שהפתחים שנוצרו יטיבו עמם. כך למשל המטבח נסתר ביחס לחלל הציבורי אך הוא פתוח ומאוורר לכיוון אזור הבריכה. הוא גם משמש עבור בני המשפחה ציר חשוב ומשמעותי אפילו יותר מהסלון.

 

 

בעלי הבית שאפו לאורך כל התהליך לייצר מראה מדויק, צנוע וחף מקישוטיות דבר שסייע לנראות האוורירית. תפיסת תכנון זו ניכרת כבר בחזיתות הבית שם יצרה סלע קירוי נקי מחופה גרניט פורצלן דמוי ברזל בזוויות אלכסוניות מתונות ששוברות את המסה ומעצימות את הקונטרסט בין החזית הראשית הבהירה לזאת הכהה בה ממוקמת פינת האוכל. כדי להעצים את הפיצ'ר היחודי הזה בחרה סלע להשתמש בחיפוי החזית גם כריצוף של אזור פינת האוכל שם יצרה קונטור אלכסוני שמייצר תחושת פרספקטיבה ונדמה כאילו הפינה כולה פורצת את חלל הפנים ומשתלבת כחלק אינטגרלי מהגינה הירוקה והמסוגננת.

 

החלל הציבורי עתיר באלמנטים עשויים ברזל ובטון. הרצפה רוצפה באריחי ענק (בגודל של 1.5/3 מטר) דמויי בטון. הדלתות לסוויטת השינה של בני הזוג ולשרותי האורחים תוכננו בגוון אפס ונצבעו בגוון נטרלי על כן הן נסתרות מהעין ומותירות את החלל פתוח ונקי. האי במטבח מורכב ממשטח עליון עשוי קוריאן וחזיתות בטון. גרם המדרגות שמוביל לקומת חדרי הילדים מורכב ממדרגות ברזל זיזיות נעוצות בקיר ומעקה כבלים מנירוסטה.
אל מול הניקיון החומרי והצורני בולטת האמנות האפריקאית הצבעונית של האמן יוצא אתיופיה מושה טרקה שמכניסה עניין וחמימות למרחב. בעל הבית, רופא עיניים במקצועו שכחלק מפועלו מרבה לטוס ליבשת אפריקה כחלק ממשלחות התנדבות, פיתח זיקה לתרבות המקומית וביקש לשלב אותה בדרך זו.

 

 

ניתן לומר כי ביתם החדש של בני הזוג וארבעת ילדיהם באחד מיישובי השרון עונה במדויק על טעמם, צרכיהם ואורחות חייהם אך הדרך עד להשגת תוצר סופי מושלם היוותה סוג של אתגר תכנוני. הצבתו של המבנה החדש על תכסית המגרש היוותה אתגר בשל היותו חלק מדו משפחתי וסמיכותו לבית הסמוך אליו מצידו השני. סיטואציה זו הצריכה לשקול היטב כיצד נכון יהיה לתכנן את הפונקציות השונות כך שיהנו ממקסימום אוויר ואור טבעיים מבעד לשתי החזיתות הפנויות (קדמית שפונה לרחוב והאחורית שפונה לחצר ולבריכה). התוצאה הסופית מעוררת השראה: דורות סלע- בעלת משרד לתכנון ועיצוב אדריכלי- השכילה לנצל את משאבי הטבע בצורה המיטבית תוך תכנון מתוחכם של חללי הפנים ביחס לחזיתות, לשכנים ולשטח שמסביב. על פני המגרש, ששטחו כ-300 מ"ר, ניצב עתה בית מודרני, מוקפד וחף מקישוטים המתפרש על פני 3 קומות- קומת מרתף ובה הממ"ד וחדר משפחה ומשחקים, קומת כניסה ובה סוויטת השינה של בני הזוג, שירותי האורחים, הסלון, המטבח ופינת האוכל וקומת מגורים שם נבנו חדריהם של ארבעת הילדים.

 

 

על מנת לפתוח את אתגר ההארה הטבעית והידוק הקשר בין חוץ לפנים תכננה סלע בחזית הקדמית של הבית חלון אלכסוני עצום ממדים שמחדיר שפע של אור לחלל הציבורי ובפרט לפינת האוכל הניצבת בחזית. מעל איזור המדרגות יצרה סקיילייט שגם הוא נכניס שפע של אור וכן חלון בגובה החלל הכפול שיוצר תחושה של אור ומרחב. החזית האחורית פתוחה לכיוון החצר ומורכבת חלונות מקצה לקצה. מיקומן של הפונקציות נקבעו כך שהפתחים שנוצרו יטיבו עמם. כך למשל המטבח נסתר ביחס לחלל הציבורי אך הוא פתוח ומאוורר לכיוון אזור הבריכה. הוא גם משמש עבור בני המשפחה ציר חשוב ומשמעותי אפילו יותר מהסלון.

 

בעלי הבית שאפו לאורך כל התהליך לייצר מראה מדויק, צנוע וחף מקישוטיות דבר שסייע לנראות האוורירית. תפיסת תכנון זו ניכרת כבר בחזיתות הבית שם יצרה סלע קירוי נקי מחופה גרניט פורצלן דמוי ברזל בזוויות אלכסוניות מתונות ששוברות את המסה ומעצימות את הקונטרסט בין החזית הראשית הבהירה לזאת הכהה בה ממוקמת פינת האוכל. כדי להעצים את הפיצ'ר היחודי הזה בחרה סלע להשתמש בחיפוי החזית גם כריצוף של אזור פינת האוכל שם יצרה קונטור אלכסוני שמייצר תחושת פרספקטיבה ונדמה כאילו הפינה כולה פורצת את חלל הפנים ומשתלבת כחלק אינטגרלי מהגינה הירוקה והמסוגננת.

 

החלל הציבורי עתיר באלמנטים עשויים ברזל ובטון. הרצפה רוצפה באריחי ענק (בגודל של 1.5/3 מטר) דמויי בטון. הדלתות לסוויטת השינה של בני הזוג ולשרותי האורחים תוכננו בגוון אפס ונצבעו בגוון נטרלי על כן הן נסתרות מהעין ומותירות את החלל פתוח ונקי. האי במטבח מורכב ממשטח עליון עשוי קוריאן וחזיתות בטון. גרם המדרגות שמוביל לקומת חדרי הילדים מורכב ממדרגות ברזל זיזיות נעוצות בקיר ומעקה כבלים מנירוסטה.
אל מול הניקיון החומרי והצורני, בולטת האמנות האפריקאית הצבעונית של האמן יוצא אתיופיה מושה טרקה, שמכניסה עניין וחמימות למרחב. בעל הבית, רופא עיניים במקצועו שכחלק מפועלו מרבה לטוס ליבשת אפריקה כחלק ממשלחות התנדבות, פיתח זיקה לתרבות המקומית וביקש לשלב אותה בדרך זו.