ביתם החדש של זוג ו-6 ילדים, הממוקם בשכונה שקטה ונעימה באחת מערי המרכז המבוקשות והתוססות. לאורך השנים התגוררו בני המשפחה ברחוב הסמוך, בבית שכור, רכשו מגרש פינתי בשטח של כחצי דונם ופנו לדן והילה ישראלביץ ממשרד "ישראלביץ אדריכלים", על מנת שיתכננו עבורם בית שיקלע למידותיהם. התוצאה, כמו כל הפרויקטים עליהם אמון המשרד, היא ארכיטקטורה אולטרה-מודרנית ובלתי שגרתית, קשר הדוק בין חוץ ופנים ועיצוב פנים מוקפד והמוקצע, שמותאם בדיוק לאורחות חייהם. כך הוא נראה מבחוץ ומבפנים.

 

 

יחסי הגומלין בין אטום ומסוגר לפתוח ומאוורר מתקיימים בביתם החדש של בני הזוג בשנות ה-40 לחייהם, וששת ילדיהם, ביתר שאת. הפרויקט החדש והמהוקצע, שממוקם בלב שכונת מגורים שקטה ונעימה הצופה אל עבר בנייה רוויה, תוכנן כמעין וילה מרחפת באוויר על מנת להקנות ליושביו תחושה אוורירית מחד ומאידך אינטימית ופרטית.
“הבית בנוי על מגרש פינתי ששתיים מחזיתותיו פונות לרחוב”, מסבירה הילה ישראלביץ, מבעלות המשרד ישראלביץ אדריכלים שאמון על הפרויקט המרשים “הוא מוקף בבתים נמוכים שמותירים אותו פתוח ואוורירי ובטבעת החיצונית הבתים גבוהים יותר על כן בעוד שקומת המגורים מוקפת גינה ירוקה ומטופחת ויוצרת חיץ בין הפרטי לציבורי, על המרפסות שבהיקף קומת החדרים סוככת סבכה אלגנטית, כך נוצרת פרטיות מרבית. בשטחן של המרפסות תוכננה גננות משמעותית והקווים המודרניים הולבשו הלכה למעשה על קונספט עתיק יומין: חצרות אינטימיות פנימיות תלויות באוויר, עם ויטרינות מרצפה עד תקרה שמאפשרות התבוננות החוצה אך נסתרות מהעין- כל אחת מהן זכתה לטיפול מוקפד ועדכני.

 

 

 

 

 

ואכן, חיפויי העץ וסבכת הברזל מייצרים קונטרסט חומרי וצורני ומחממים את מבנה הבטון האפור. הסבכה הייחודית הינה תוצר של מלאכת מחשבת- בלאגן מאורגן בכוונה תחילה, פאטרן שהתחיל משרבוט אבסטרקטי על נייר והפך לאלמנט חשוב ומרכזי ביצירה.
הבית רחב הידיים חולש על פני שלוש קומות: קומת מרתף, קומת כניסה שמעליה רוכבת ומרחפת קומת המגורים- בכך, היא מהווה מקור הצללה חיוני עבור שטחי האירוח החיצוניים שבמפלס הקרקע.
בתוך כך, החוץ והפנים מדברים ומתקשרים בבית זה כמקשה אחת טוטאלית ועוצמתית. “בעוד שזו העליונה מוקפת משרביות ציוריות, את זו התחתונה עוטף מערך זכוכיות שמאפשר תצפית מיטבית וכמעט בלתי אמצעית לפינות החמד שבחוץ”, מסבירה הילה. “מרחב האירוח החיצוני רווי מקורות מים, בהם בריכת השחייה וברכת שיקוף במרכזה ניטע עץ פיטנה יפה שמקבילה לסלון ומהווה המשך ישיר שלו, כל שמפריד בין שתי הזירות הללו היא ויטרינה גדולה”.

 

 

 

 

 

ממש כמו באמנות המוזיקה, גם בבית זה ניכרת ההקפדה סדר ומקצב: אל מול האלמנטים הארכיטקטוניים המאסיביים ניצבים פרטים קלילים ומרחפים בפאטרן קבוע, שמאזנים את המראה הסטטי ומעניקים לו זרימה וחיים. כך למשל עמודי הפלדה הדקים ששולבו במקצב קבוע וגרם המדרגות הספירלי הפיסולי בלב החלל הציבורי המשמש כנקודת אחיזה ייחודית שקשה להתעלם ממנה.
“אל הבית נכנסים דרך שער שמשמאלו נגלית הבריכה. את הדרך אל דלת הכניסה מלווה שביל שקוף המרחף מעל חצר אנגלית, עשוי רצפת זכוכית ומעקות כבלי רשת ברזל דקיקים. עם פתיחת דלת הברזל השחורה נגלים הסלון ומיד אחריו בריכת השיקוף. משמאל ממוקם המטבח ממנו יציאה לחלל האירוח החיצוני שיושב תחת רצפת קומת המגורים- כך המבנה, שצורתו L, הופך לקובייה. המרחב החיצוני מקורה לגמרי ומדובר בפרט חשוב, בפרט בתנאי האקלים הקיצוניים בישראל. התקרה שבחוץ משמשת כסוכך פונקציונלי ונשתלו בה גופי תאורה שמהווים המשך ישיר לתאורה שבחללי הפנים”.
“ככל שמתקדמים פנימה אל מרכז האגף הציבורי, נגלים קובייה מחופה נגרות וגרם המדרגות הפיסולי שמוביל אל קומת החדרים ואל קומת המרתף- שם תוכננו שתי סוויטות לילדיהם הבוגרים וחדר קולנוע ביתי. מכל נקודת מבט בבית הזה נגלה החוץ שמהווה חלק חשוב ומרכזי בחוויית המגורים”.

 

 

 

 

רצפת קומת הכניסה חופתה בחומר חזק במיוחד עשוי שרפים בגימור רזינה שמקנה לה מראה של בטון: “מריחת החומר מתבצעת בבת אחת וככזאת היא נטולת תפרים או פוגות. העובדה שהחומר יודע להתפשט ולהתכווץ מייתרת את הצורך בהם וכך היא נותרת רציפה והמשכית”, מסבירה הילה. “בקומה זאת ישנם למעשה שני קירות בנויים בלבד- האחד במטבח והשני בסלון, בעוד יתרת המעטפת שקופה לגמרי ומוקפת בגריד עמודי פלדה מנותקים ובמישורים משתנים, דבר שמקנה לקומה מראה כמעט מרחף”.
גרם המדרגות ממוקם במפרק המבנה, בחיבור שבין פינת האוכל והסלון לאגף ההורים. הקווים המעוגלים של המדרגות הספירליות מעדנים ומרככים את המבנה הגיאומטרי. הן עטופות כבלי מתכת במקצב רפטטיבי וקבוע השומר על המסגרת. מול שלחי עץ האלון בולטים רצפת הרזינה האפורה המתכתית ותקרת הבטון הגלוי- איזון מדויק בין גמישות לקשיחות, בין חום לקור.

 

 

 

 

המטבח הפרללי שנבחר הוא של מותג האיכות האיטלקי DADA. יחידותיו צבועות בגוון גרפיט ושולבו בו אלמנטים מעץ אגוז: “רהיט המטבח משתלב בעיצוב המונוכרומטי של המרחב הציבורי ועץ האגוז מוסיף מימד של חום”, מוסיפה הילה. “חזית הארונות הגבוהים ממוקמת בתוך נישת בטון חשוף שהינה חלק אינטגרלי מאדריכלות הבית, בתוכה ממוקמת גם מערכת מיזוג האוויר נסתרת. האי משלב בין אזור הכנות ועבודה שחופה באבן טבעית, לדלפק אכילה עשוי מעץ אגוז. בחלקו הפונה לכיוון פינת האוכל תכננו מערכת מגרות שקופות מזכוכית שמקנות למשטח מראה מרחף והכלים שאוחסנו בהן מוסיפים צבע ומרקם למרחב”.

 

 

 

שולחן האוכל מורכב מפלטת פליז בגוון ברונזה מוזהבת ורגל אבן ומעליו הותקנה בקומפוזיציה ייחודית מערכת גופי תאורה דמויי דיסקים תלת-מימדיים: “תקרת הבטון בבית הזה חשופה לגמרי והיציקה שלה מתבצעת בפעם אחת כמקשה אחת, לכן, כלל נקודות התאורה שבה תוכננו בקפידה יתרה עוד טרם הבניה מכיוון שאין אפשרות לתקן או לשנות מיקומים כשהיא כבר בנויה. הקדשנו מחשבה יתרה בפרט על גוף התאורה מעל שולחן האוכל, שמורכב ממספר יחידות נפרדות שכל אחת מהן במיקום ובגובה שונה ובקומפוזיציה שונה- חלקן מותקנת במנח אופקי וחלקן באנכי. מעל לאי שולב פס לינארי תלוי עליו מורכבים גופים דומים לדיסקים המרחפים בפינת האוכל- הגימור זהה אך הצורניות שונה”.
הסלון, כאמור, הוא אחד משני האזורים היחידים בקומת הכניסה בו קירות בנויים: “מכיוון שהקיר אינו מגיע עד לתקרה, ומסתיים למעשה בחלון זכוכית, נוצר ניתוק שמקנה לתקרה מראה מרחף. בכדי לתת פתרון למערכת מיזוג האוויר ולמערכת הסאונד תיכננו באזור זה שני ארונות צבועים בגוון מתכתי- באחד מסתתרת יחידת המיזוג ובשני מערכות האודיו. הידיות האינטגרליות של יחידת הסאונד הן למעשה שני רמקולים מונוליטיים שמשולבים בגוף הרהיט ומייצרים סאונד משובח שמתפזר בצורה המיטבית במרחב”.
“מערכת הישיבה מורכבת מפיסים שונים- כולם תוצרת של מיטב המותגים האיטלקיים. מעל שטיח הצמר המעט מבריק שובצה ספה עמוקה ומפנקת מרופדת בד עשיר שבסופה שזלונג; שני שולחנות הקפה האובליים עשויים אבן בגימור מרוקע; צמד הכורסאות מרופדות עור בגוון קאמל ומולן כורסא נוספת מרופדת עור בסילואטה מעוגלת ופיסולית”.

 

 

 

בריכת השחייה שממתינה לבני המשפחה ולאורחיהם בחוץ היא הידראולית וקרקעיתה עולה על פי דרישה למישור רחבת האירוח, כך היא משלימה אותו לכדי משטח מרוצף. “חשוב היה לנו ששני המשטחים יהיו זהים. את הרחבה ריצפנו באבן גואטמלה ורדה לה גוון דומה מאוד לגוון הבריכה וככזה הוא מבטא היטב את גווני המים והשמיים. פינת האוכל ופינת הסלון ממוקמים בסמוך למטבח מתחת לאזור המקורה שמשלים כאמור את המבנה לכדי קובייה”.
קומת המגורים שונה בתכלית מקומת האירוח: מדרכי העץ בגרם המדרגות פוגשים את רצפת פרקט עץ האלון המעושן, בדוגמת הפישבון, שחולשת על הקומה כולה, פרט לחדרי הרחצה. הדלתות בהירות, כולן בקו אפס, וככאלה הן מקנות למרחב מראה מודרני ומהוקצע.

 

 

 

בקומה זו תוכננו מאסטר ההורים, סוויטה לאחד הבנים ושני חדרי שינה מרווחים עבור שני הילדים הצעירים שחולקים חדר רחצה משותף לו דלתות כניסה נפרדות משני החדרים. חדרי הילדים עוצבו בהתאם לגילם, טעמם ותחביביהם, כך למשל חדרה של הבת הקטנה תוכנן כחדר נסיכה על טהרת הגוונים הוורודים ובחדרו של הבן הצעיר בולטים לעין מוטיבים מעולמות החלל והאסטרונאוטים.
מאסטר השינה של בני הזוג כולל חדר שינה עם מרפסת אינטימית ובה ג’קוזי וחדר ארונות בהמשכו חדר רחצה: “בין חדר הארונות לחדר הרחצה מפרידה מחיצת זכוכית אוורירית. את הרצפה ושניים מהקירות בחרתי לחפות ברזינה בגוון גרפיט בו משלוב טון חום. בקירות הללו הותקנו שני ארונות רחצה (אחד לו ואחד לה) אחד מול השני בתמונת מראה. שניהם עשויים מחזית סרגלי עץ אגוז, מעליה משטח אבן עם כיור אינטגרלי. קיר המקלחון חופה אבן גרניט ירוקה עוצמתית”.
“חדרי הרחצה של הילדים נטולי אריחים ובדומה לזה של ההורים גם קירותיהם חופו ברזינה. בכל אחד מהם הותקן מקלחון גדול ומפנק וארונות אמבט פרקטיים ונוחים אחסון”.
במפלס התחתון, שם ממוקמות שתי הסוויטות של הילדים הבוגרים, תוכנן גם חדר קולנוע ביתי: “את הקירות והתקרה צבענו בגוון כחול כהה והקצנו קיר שלם עבור המסך מאחוריו מסתתרים הרמקולים ומערכות השמע. על אחד הקירות התקנו גוף תאורה המורכב ממספר יחידות עגולות שמייצרות יחד מראה שמזכיר את ליקוי החמה. הספה מורכבת ממספר יחידות מודולריות שמאפשרות לשנות את הקומפוזיציה על פי צורך ודרישה. הן עמוקות, מפנקות ומרופדות בבדים טקסטורליים בגווני שחור וטורקיז”.

היכן: אחת מערי המרכז
עבור: זוג בשנות ה- 40 לחייהם להם 6 ילדים
שטח מגרש: כחצי דונם
שטח בנוי: כ-350 מ”ר
אדריכלות ועיצוב פנים: ישראלביץ אדריכלים
צילום: עודד סמדר
פנים וחוץ: טוטאלי ועוצמתי

 

לכל הכתבות בקטגוריית עיצוב פנים
+כתבות מומלצות
בית The Coastal Harmony, מומבאי, הודו / Mind Manifestation Design
עיצוב פנים ישראלי
בית The Coastal Harmony, מומבאי, הודו / Mind Manifestation Design
הקומה התחתונה של הדופלקס, הכוללת שטחים פנימיים ומרפסת בפרופורציות שוות, משלבת בהרמוניה את החוץ
דירה במגדל חדש במרכז / ניצן הורוביץ
עיצוב פנים ישראלי
דירה במגדל חדש במרכז / ניצן הורוביץ
  אחרי שנים של מגורים בבית פרטי באחד הישובים הפסטורליים הסמוכים לירושלים, החליטו בני
חווית האור בעבודותיו של James Turrell
עיצוב פנים ישראלי
חווית האור בעבודותיו של James Turrell
הקנבס עליו יוצר טורל את עבודותיו, הם השמיים והאור הטהור שלהם. האמן ידוע בעיקר

תגובה אחת

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*