כמדי קיץ, מוצפת העיר תל אביב בתיירים המבקשים לעצמם את החופשה המושלמת, הכוללת את ההרכב המנצח של כרך אורבאני נושק לחוף ים, אוכל מצוין, תרבות ענפה וחיי לילה סוערים. הביקוש הגדול לחדרי אירוח, חוצה בקלות את ההיצע המצומצם. בסיבוב רגלי באזורי הביקוש האטרקטיביים לתיירים (בייחוד הרחובות הנושקים לקו החוף – הירקון בואך בן יהודה), ניתן לחזות בפריחתם של מלונות הבוטיק שצצו בשנים האחרונות, כתשובה של יזמים זריזים לביקוש הגואה. מול תופעה זו, ניתן לחזות במקביל גם בהתפתחותו של שוק דירות הנופש והאירוח האלטרנטיבי. שוק זה מתבסס ברובו על אתרי אינטרנט כאלו ואחרים, שתפקידם לשדך בין תיירים לבעלי דירות נופש וחדרי אירוח. 

 

Benyehuda_31

 

באווירה זאת, נתבקשו האדריכל ירון ברונשטיין ומעצבת הפנים לירון ברכה-ברונשטיין (BR –אדיכלות ועיצוב), לתכנן מחדש שתי דירות סמוכות בבניין תל אביבי ישן כדירות נופש לתיירים. הבניין ממוקם באותו קו התפר שבין חוף ימה של תל אביב ממערב לכרך הסואן שממזרח. מיקום אידיאלי לתיירים שרוצים לתור את העיר. בעל הדירות ביקש מצוות התכנון לעצב ולתכנן את הדירות באופן שישלים לתיירים את החוויה התל אביבית ושיהיה נגיש ואטרקטיבי לבעלי טעם שונים.

 

Benyehuda_32

 

Benyehuda_33

 

Benyehuda_34

 

Benyehuda_36
מיקום הפרויקט על קו התפר שבין הים לעיר אפשר לצוות התכנון לייצר שתי חוויות שונות שמתאימות כל אחת לחופשה מסוג אחר ואיתה אורח מסוג אחר. מאנשי ההיי טק שמגיעים במהלך השבוע לפגישות עסקים וחווים את העיר בצורתה היותר אינטנסיבית ועד תיירים עם כפכפים שמגיעים בעיקר לצורך מנוחה ורגיעה ים תיכונית.
הדירה האורבאנית תוכננה כמעיין מחווה של המתכננים לעיר הלבנה ולערכי הבאהואהוס המאפיינים אותה. התכנון ועיצוב הפנים המלווה אותו שמים דגש על על קו עיצובי נקי בעל גוונים מונוכרומאטיים, המשכי ורציף, וזאת תוך שימוש באלמנטים גיאומטריים ומרחביים המאזכרים את האופקיות הבאהואוסית התל אביבית המוכרת כל כך.
כחלק מחלוקת החלל המחודשת של הדירה מוקם המעבר הראשי בדופן הדרומית של הדירה באופן המאפשר כניסת אור טבעי לכל חלקי הדירה בכל שעות היממה. הליניאריות של סכמת החלוקה מייצרת מהלך דו כיווני מהחלל המארח ביותר ועד לחלל הפרטי ביותר ובחזרה.
הכניסה לדירה מתבצעת דרך מבואה קטנה. שידת מדפים נמוכה מלווה את האורח בכניסתו לדירה ומובילה אותו אל חלל האירוח. שידת המדפים מתפתלת סביב קיר הכניסה והופכת לשידת מגירות רחבה המשמשת את פינת הטלוויזיה. כחלק מאותו מהלך רציף, ממשיכה הנגרות בדרכה המפותלת והופכת לארונות האכסון ומדפי המטבח. מצדו השני של חלל האירוח ממוקמת פינת ישיבה ולידה פינת אוכל קטנה.

 

Benyehuda_37

 

Benyehuda_38

 

Benyehuda_39

 

Benyehuda_40

 

Benyehuda_41

 

Benyehuda_42

 

Benyehuda_45

 

Benyehuda_44

 

Benyehuda_46

 

Benyehuda_47
מחלל האירוח מוביל מסדרון אל חלל חדר הארונות שבקיצו ארון שרות מחופה מראה מרצפה לתקרה. בהמשך המסדרון ממוקמת דלת הזזה הנפתחת אל חדר השינה וחדר השירותים והרחצה המשמשים את הדיירים ואת אורחיהם. בכדי לאפשר פרטיות מקסימאלית בזמן אירוח מוקם וילון בד לאורך המיטה כדופן להמשך המסדרון. סמוך לדלת הכניסה לחדר השירותים והרחצה (מחיצה מלוחות זכוכית מודפסת – ד"ר זכוכית) ממוקמת פינת עבודה קטנה הממשיכה את הקו העצובי הרציף ומתכתבת עם גרם המדרגות הספירלי המודפס ע"ג מחיצת הזכוכית. הדפסת גרם המדרגות מהווה מעיין קריצה ומחווה לאדריכלות הבהאוהוס, תוך יצירת אשליה אופטית של מעבר לקומה נוספת. בתוך חדר השירותים והרחצה תוכננה מקלחת רחבת ידיים המוצפת אור טבעי הנכנס בכל שעות היום.

 

Benyehuda_01

 

דירת הנופש השניה קטנה רק במעט מן מהדירה הצמודה אליה ומאופיינת בקו עיצובי המתכתב עם הרוך, הרוגע והקלילות של הים התיכון. שימוש בגוונים כחולים של אריחי הריצוף וקיר חדר השינה ותכנון פרטי נגרות מוקפדים מחופים פורניר מעץ אלון בהיר מעבירים את תחושת הרוגע ששאפו לייצר המתכננים. כמו כן, לדירה חזית צפונית ארוכה המקבלת בכל שעות היממה אור צפוני נעים העוטף אותה ברוך המשלים את האווירה המתבקשת.
קו המתאר של הדירה וקורות הבטון שבתקרתה ייצרו מבואת כניסה צרה ונמוכה שחייבה תכנון מוקפד ופתוח עד כמה שניתן וזאת בכדי לפתוח מבט רחב על חלל האירוח וחדר השינה שבהמשכו. את הכניסה לדירה מובילה מערכת של מדפים תלויים המשמשים בתחילתם כספריה מעל "בר אוכל" וממשיכים דרך מעיין, "חריץ הצצה" המשכי, כארונות עליונים למטבח שבהמשך. משמאל לכניסה ממוקם חדר השירותים והרחצה ובו חדר מקלחת רחב ידיים וארון שרות הממוקם אל מול ארון הכיור המרחף.
בהמשך מסדרון הכניסה, מצדו השמאלי של המעבר, תוכנן ארון מגירות נמוך המאפשר פתיחת מבט רחב על פינת הישיבה ומהווה גב לספה דו מושבית. מצדו השני שלל חלל האירוח ולאורך הקיר הממשיך את חלל מבואת הכניסה ממוקם המטבח.
שתי דלתות הזזה מובילות מחלל האירוח לחדר השינה דרך פתח רחב, "עטוף" בארונות בגדים. מצדו השני, בחדר השינה, תוכנן רהיט המשמש כשידת מגירות לטלויזיה מצד אחד, ושולחן עבודה עם מדפים תחתונים, מן הצד השני. שולחן העבודה כמו חולף על דופן ארון הבגדים ומשתקף ומשתכפל בדלת המראה שלצדו. בגב המיטה תוכנן רהיט מנגרות בגוון כחול עמוק הזהה לקיר עליו הוא מותקן, המשמש כמקום אכסון לכלי המיטה.

 

Benyehuda_02

 

Benyehuda_06

 

Benyehuda_10

 

Benyehuda_11

 

Benyehuda_12

 

Benyehuda_16

 

Benyehuda_17

 

Benyehuda_19

 

Benyehuda_20

 

Benyehuda_22

 

תכנית לפני אחרי_מוקטן

צוות תכנון: BR – ברונשטיין ברכה, אדיכלות ועיצוב
שטח הדירות: 35 מ"ר, 40 מ"ר